Välgörenhet, gör något för andra!

När man tänker på begreppet välgörenhet då hamnar kanske mångas funderingar på större insamlingar till krigshärjade länder, fattiga barn i Afrika eller liknande; dvs väldigt stora projekt som exempelvis startas av internationella organisationer som Unicef. Ett känt långsiktigt internationellt projekt är att skaffa ett fosterbarn i ett fattigt land, dit man regelbundet skickar pengar och får foton på hur det går för barnet. Eller att man stöttar Plan International. Då stöttar man en hel by och hjälper till med att tex ordna skola för barnen. Andra exempel på större projekt är när man köper vårdpaket som en person i ett fattigt land får, eller när man köper träd som ska planteras i regnskogen. Alla dessa exempel bygger på varaktighet och att man sakta men säkert hjälper ett fattigt område att bygga upp samhället på olika nivåer.

Dock finns det precis lika mycket att göra på hemmaplan, även om det är otroligt viktigt att man hjälps åt globalt också. Här i Sverige kan vi idka välgörenhet i lite mindre skala om vi vill. Man kan lämna gamla kläder och saker till olika insamlingar eller olika välgörenhetsorganisationer. Ibland ordnas stora stödgalor på tv där man en kväll gör en stor insamling för ett specifikt ändamål och där kända artister och andra personer deltar ofta gratis för att visa sitt stöd. Ibland sker välgörenheten på ett lite mer dolt sätt, t.ex. när tandläkare gratis hjälper behövande med tandreglering stockholm, och det är sådant vi andra kanske inte hör talas så mycket om.

I skolan försöker alla också dra sitt strå till stacken. I grundskolan utförs ofta något som kallas för “Operation dagsverke” där alla elever jobbar några timmar med något och pengarna går sedan till en insamling som skolan valt ut, antingen till något projekt utomlands eller i Sverige. Om man som barn har svårt att hitta ett jobb denna dag kan man alltid passa syskon, rasta grannens hund om man känner den eller baka bullar och sedan sälja dem. Det finns alltid något att hitta på och några slantar kan det alltid bli. Om inte annat kan barnen leta burkar och flaskor i området och gå och panta dem i matbutiken.

Oavsett vilken nivå du kan eller vill stötta andra så är det en skön känsla när man vet att man hjälpt någon annan till ett bättre liv, även om det bara handlade om att hjälpa den arbetslösa grannen med lite pengar till barnens vinterskor.