Välgörenhet – en medmänsklig och hjälpande hand

Välgörenhet bedrivs för att hjälpa enskilda behövande människor, stötta föreningar, allmännyttiga stiftelser eller religiösa samfund. Välgörenhet sponsras ekonomiskt genom bidrag från privatpersoner, företag eller organisationer.

Fördelar med välgörenhet

När man hjälper utsatta i samhället, är det ett faktum att välgörenhet bidrar till välfärden genom allt det stöd man ger till hjälporganisationer. En välgörenhet är aldrig påtvingad då det handlar om frivilliga bidrag från både privatpersoner, organisationer eller företag. Inom forskning ser man att vi mår bra av att dela med oss till välgörenhet och ger oss gott samvete. Som företag gör man även en egen vinst då man lyfter fram företaget i ett positivt ljus genom att bidra till goda ändamål. Både större och mindre företag kan ägna sig åt välgörenhet. Att äga ett företag, innebär ibland att man behöver lokaler, men att köpa lokaler kan bli mycket kostsamt. Då kan man smidigt hyra lediga kontor för verksamheten! Får man pengar över genom att hyra en lokal, kan företaget få pengar över för att bidra till ett gott ändamål där man gör skillnad. Välgörenhet finns för varierande syften som att hjälpa utsatta barn i världen, motverka fattigdom, bidra till bättre samhällen och ge support till hjälporganisationer. Tack vare välgörenhet, hjälper man även fristående forskning inom hälso-, och sjukvård för att kunna få möjlighet att behandla och bota sjukdomar.

Välgörenhet för olika ändamål

Många barn i världen behöver vår hjälp. Vill man hjälpa till och stötta utsatta barn, kan man bidra till BRIS, Rädda Barnen, SOS Barnbyar eller UNICEF. Barnen är vår framtid och dessa organisationer har stora hjälpinsatser världen över för att barn ska få skolgång, skyddas från våld och krig, få kläder, mat och tak över huvudet. Vill man hjälpa till att kämpa för miljön och djuren, kan man supporta bland annat Greenpeace, WWF eller Djurens Rätt. Många lider av sjukdomar, och en av de största sjukdomarna vi har är cancer. Cancerfonden får varje år bidrag från både privatpersoner, företag och andra organisationer. Vill man starta en insamling själv, finns det regler för privata insamlingar som man ska tänka på. Många är hemlösa världen över och där kan man göra stor skillnad och bidra med gåvor till Stadsmissionen, Myrorna eller Frälsningsarmén. Man ska heller inte glömma bort mindre hjälpande ideella föreningar och företag för utsatta djur som till exempel Hundar utan hem, Hundstallet, Stockholms katthem, Kattstallet eller Akutgruppen.

Inget är omöjligt med gemensamma viljor och hjärtat på rätt ställe! Alla kanske inte har möjlighet att kunna bidra med pengar även om de vill. Forskare menar vi skänker pengar för medkänsla sympati och empati. Godhet börjar alltid med en tanke och vilja att kunna påverka till en god värld för djur, människor och natur. Även en liten gåva betyder mycket för helheten. Det finns de som har större förmögenheter som gett enorma gåvor till välgörenhet. Många kändas profiler som skådespelare, banker eller andra större företag har skänkt miljarder vilket är både vackert, osjälviskt och mycket storsint! Oavsett vilket bidrag man ger, blir man en del av en värld av betydelsefull omtanke och gör stor skillnad!