Volontärarbete på hemmaplan  

I alla större städer finns det någon form av välgörenhetsarbete där volontärer är varmt välkomna. Behovet av volontärer till att hjälpa flyktingar har blivit allt större och många är villiga att hjälpa till men är osäkra på hur. En snabb sökning på internet ger svar på vilka organisationer som finns i din stad, och ofta finns det facebook-sidor där det är enkelt att se hur arbetet går till och komma i kontakt med ansvariga. Att hjälpa flyktingar kan till exempel innebära att dela ut mat och kläder till nyanlända, arbeta några timmar på boenden, söka upp kontaktuppgifter till anhöriga eller bara umgås och hjälpa människorna in i samhället och att lära dem svenska. Ofta är det behovet av språkkontakter och vanligt umgänge det största.

Hjälp en hemlös

De mest utsatta i vårt samhälle är de hemlösa som har hamnat utanför den vanliga varHomeless Woman Receiving Helpdagen. som tur är finns det en mängd organisationer som ställer upp med mat, kläder och husrum i den mån det går, men dessa behöver ofta mer hjälp från volontärer. Genom att arbeta på klädutlämningar, caféer och nattöppna ställen för hemlösa ett par timmar i veckan så kan man göra en stor skillnad för sina medmänniskor. Det är dessutom ett socialt arbete där man träffar många personer med olika livsöden, och det är värmande i hjärtat att känna att man kan hjälpa någon annan för en stund.

Skänk bort dina saker

Det finns alltid aktiva insamlingar för kläder, leksaker och annat som kan gå till bättre behövande. Att göra en utrensning hemma är välbehövligt oavsett, och det är roligare när kläderna och prylarna kan glädja någon annan istället för att bara slängas. Många företag och organisationer erbjuder upphämtning av saker som ska skänkas bort, så samla ihop allt som är helt och rent och se till att någon annan kan få glädje av sakerna istället.

Rosa bandet

En av de mest välkända välgörenhetskampanjerna är Cancerfondens Rosa Bandet. Kampanjen som uppmärksammar bröstcancer startade i New York under 90-talet, och har sedan dess spridits över hela världen och växer sig större för varje år. Nu för tiden går det att köpa de flesta “rosa produkterna” under oktober som är den månad där kampanjen pågår. De rosa produkterna är vanliga produkter från alla möjliga märken, som under en period får en rosa design och ett par kronor från varje såld produkt går direkt till bröstcancerforskning.

Den rosa månaden

I Sverige tog Cancerfonden över kampanjen år 2003 och har efter det hjälpt till att sälja de rosa banden och andra produkter. Under hela oktober månad lyfts diskussioner om bröstcancer och bröstcancergalan har under många år samlat in flera miljoner kronor för att hjälpa forskningen framåt och förhoppningsvis en dag utrota bröstcancer helt och hållet.

För att samla in mer pengar så utökades de rosa produkterna från endast Rosa Bandet till en stor mängd varor i dagligvaruhandeln. Många matvaror får ett nytt ansikte i oktober och förbrukningsartiklar färgas rosa och får den rosa stämpeln. Produkterna säljs sedan och delar av vinsten skänks till bröstcancerfonden. På det sättet går det att påverka väldigt mycket själv under en månad hur mycket man vill skänka. Det finns dessutom flera Rosa Bandet-artiklar så som reflexer och tygväskor för den som vill bidra lite extra och samtidigt få något i utbyte.

Förhindra bröstcancer

Tyvärr drabbas tusentals kvinnor av bröstcancer varje år. Trots att forskningen om bromsmediciner och botemedel går framåt så är det fortfarande många som avlider till följd av sjukdomen. Det är omöjligt att säga vem som kommer att drabbas och det går inte att förhindra helt och hållet, men genom att undersökas regelbundet och vara uppmärksam på tecken så går det att upptäcka tidigt och chansen att överleva är större.

Så upptäcker du bröstcancer:

  • Gå på mammografi-undersökningen om du blir kallad (Kvinnor 40-74 år)
  • Känn på brösten för att upptäcka förändringar
  • En knöl i bröstet eller armhålan kan vara bröstcancer och ska alltid kollas upp
  • Blod eller vätska från bröstet kan vara tecken på cancer