Stadsmissionen

Stadsmissionen är egentligen inte en organisation, utan en rörelse som består av flera oberoende organisationer baserade i olika städer. Den allra första stadsmissionen var Glasgow City Mission. Den grundades år 1826 av David Nasmith, som också grundade ett flertal andra stadmissioner i Storbritannien, däribland London City Mission, som grundades år 1835.

Stadsmissionens mål var och är att hjälpa hemlösa och fattiga i städerna, samtidigt som man arbetar för att frälsa de man hjälper med kristen tro. Verksamheten började med hembesök, men numera är det inte ovanligt att stadsmissioner bedriver allt från skolor och soppkök till natthem för hemlösa och nykterhetsverksamhet.

I Sverige finns till exempel Stockholms Stadsmission, som många känner igen tack vare deras second hand-butiker. Dessa används både för att finansiera organisationens verksamhet och för att ge hemlösa och missbrukare en chans att rehabiliteras genom att få arbeta i butikerna.

De flesta befinner sig lyckligtvis i en sådan livssituation att de aldrig behöver söka hjälp från en välgörenhetsorganisation som Stadsmissionen. Däremot kan man ändå ha svårt att ha råd med allt som man skulle vilja ha i livet, till exempel en ny tv eller en snabbare dator. I dessa fall kan problemet lösas på andra sätt, till exempel genom att man ansöker om ett smslån från Mobillan.se. På det sättet kan man få den där nya datorn, och sedan betala av lånet bit för bit i takt med att man får in pengar.