Target Aid

Många tvekar att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer eftersom de inte känner sig säkra på att pengarna når fram till de behövande. Dessutom kommer det då och då nya rapporter om hur organisationer haft dyra administrativa utgifter eller annat som gjort att endast en bråkdel av gåvan nått fram till de behövande. Det här är naturligtvis ett problem för den som vill vara med och förändra världen till det bättre. Hur ska man då kunna vara säker på att gåvan kommer dit den är tänkt? Hur ska man veta att organisationen man skänker till är seriös? Och vilken ska man välja bland alla de som finns? Den senare är naturligtvis en hjärtefråga. Välj det som känns betydelsefullt ur ett personligt perspektiv. Om sjukvård känns som det enda rätta, välj till exempel Läkare utan gränser. Är det istället föräldralösa eller medellösa barn som ligger närmast hjärtat, välj till exempel SOS Barnbyar. Oavsett vad man väljer ska man veta att pengarna går till det de är ämnade för.

Plattformen ger kontroll

Den nya plattformen Target Aid hjälper till med just detta. Target Aid har sitt säte i Stockholm och har startas av några föräldrar. Hela idén går ut på att givaren bestämmer summa, engagemang och kontinuitet. Ingen som skänker blir uppringd för att övertalas att skänka mer. Det går att bidra med en ynka femma om man så önskar. De organisationer som finns listade på plattformen har alla 90-nummer. De är alltså kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll. Det kostar ingenting för organisationer att delta i Target Aid. Eftersom det går utmärkt att bidra med små summor är det möjligt att stötta flera projekt. Den som skänker får också reda på när pengarna använts. Det går till som så att organisationen som hämtar de insamlade pengarna också måste skriva en liten notis till varje enskild som bidragit med pengar.

Alla betyder lika mycket

Target Aid gör ingen skillnad på små och stora organisationer. Alla syns lika mycket och det går inte att köpa sig till större utrymme för att överskugga andra hjälporganisationer. Hos Target Aid väljer givaren själv de organisationer och projekt som ligger närmast hjärtat. Det går att välja huvudkategorier som katastrofhjälp, mänskliga rättigheter, natur och miljö, utbildning, humanitärt bistånd, djur, konst och kultur, forskning och hälsa, samt barn. Varje huvudkategori har sedan olika projekt givaren kan välja att stödja. Den som valt huvudkategorin natur och miljö kan till exempel välja att skänka en slant till Rädda Regnskog och skydda en hektar regnskog från skövling, eller stödja Hand in Hand Sweden i miljöprojekt i Indien. Varje huvudkategori har olika underliggande projekt av olika hjälporganisationer.

Skänk tryggt

Den som skänker via plattformen Target Aid ska kunna känna sig säker på att pengarna hamnar rätt. Här finns en mängd organisationer att scrolla igenom. Även om givaren tillhör dem som skaffat sig en cancervårdsförsäkring kanske personen i fråga trots det ändå vill bidra till Cancer och Allergifonden. Eller varför inte till Water Aid Sverige, Spädbarnsfonden eller Mercy Ships. Den som väljer att stötta en organisation eller ett projekt skapar ett konto, väljer ut ett eller flera och väljer sedan hur pengarna ska betalas.