Myrorna – Sveriges största butikskedja för second hand

Myrorna är de second handbutiker som är störst i vårt land. De samlar in kläder och saker som går att återanvända. Det ekonomiska överskottet i butikerna går till det sociala arbete som Frälsningarmén bedriver i Sverige. Myrorna har också ett uppdrag att göra samhället mer hållbart genom att få fler svenskar att börja återanvända. Verksamheten ger också personer som inte har så lätt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden praktik i butikerna. På så sätt kanske de har större chans att få ett “vanligt” jobb. Vem som helst kan handla i butikerna eller lämna in saker.

Smycken och tofsar

Myrorna uttalar alltså en humanistisk och ekologisk grundsyn och de är beroende av sina kunder. De som handlar eller skänker saker till butikerna bidrar till en bättre miljö och till att människor som har det svårt i livet får det lättare. Studenter är en av de grupper som är flitiga besökare av second handbutiker av alla slag, inte minst Myrorna. Second hand-köp är ett bra sätt för studenter att spara på kläd- och prylinköpen, för att i stället kunna unna sig lite av livets goda eller för att köpa nödvändig litteratur och annat material till studierna. Det finns olika sätt att lyckas med att komma in på universitet eller högskola, så som högskoleprovet 2018 eller de befintliga gymnasiebetygen.

Second handbutiker passar egentligen alla sorters människor, både de som vill spara på ekonomin och de som vill bidra till ett bättre samhälle, både materiellt och humant. För den som söker eller samlar på vissa prylar blir second-handbutikerna som skattkistor, där ett ibland mångårigt letande till sist ger utdelning. Det är också spännande att gå in i en second-handbutik och botanisera. Det är lite pirrigt att inte från början veta vad man kommer ut med. Andrahandsprylar är också bra att använda i kreativa sysslor eftersom de är lätta att skapa om till något eget och unikt för en billig kostnad.

En skrivande hand

För de personer som tycker att secondhandbutiker är sunkiga och trista har Myrorna något annorlunda att komma med. I januari i år kunde vi läsa: Myrorna “öppnar nu ett flaggskepp i form av ett second hand-varuhus” på Östermalm. Det utlovas att loppiskänslan försvunnit och att det nu känns som att gå in i ett riktigt varuhus i tre våningar med lyxig, fräsch känsla. Kanske Myrorna kan locka ännu en kundkrets till sin behjärtansvärda verksamhet.