Mena väl eller göra väl? Volontärarbetets risker och fallgropar

Vi är många som funderar på att åka iväg och kombinera resande med volontärarbete. Varför inte göra något gott för mänskligheten samtidigt som man får personlig utveckling och nya spännande möten? Men det finns mycket att tänka på. Volontärarbete har idag växt till en industri och affärsverksamhet som inte nödvändigtvis drivs av behjärtansvärda skäl. Detta är speciellt problematiskt när det kommer till barnhem och problematiken med västerländska turister som kommer korta perioder är flera.

Ofta spenderar volontärer bara en kort tid på barnhemmen, barn som redan har blivit övergivna får uppleva samma sak gång på gång och utvecklar problem med tilliten. Risker för övergrepp finns, speciellt inom institutionsvården. Även om just du inte skulle förgripa dig på barnen, så fundera på om du stödjer en organisation som låter tillfälliga volontärer vara ensamma med barn och som inte arbetar aktivt med bakgrundskontroller? Barn som är utsatta lär sig att det är ok att följa med okända vuxna men hur ska de se skillnaden på vem det är ok att följa med eller inte?

Kompetensbristen är ett annat problem, hade du verkligen godtagit att dina egna barn lärs ut av outbildade lärare bara för att de vill väl? Eller att barn med specialproblematik inte får korrekt pedagogik?

Så hur ska man göra då om man vill volontärarbeta på ett etiskt och korrekt sätt?

Det absolut viktigaste är att göra din research ordentligt innan du bestämmer dig för destination och organisation. Det finns många sätt men Barnhemskollen är en mycket bra början, en sajt som drivs i samarbete mellan Erikshjälpen och World childhood foundation. Vidare så välj en organisation som är väletablerad och som inte tar stora summor av dig utan att du vet att pengarna kommer till användning i verksamheten.

Fundera på vad just du kan bidra med som får organisationen att växa, är du utbildad inom administration så kanske du gör mer nytta på ett kontor än att leka med barnen? Även om det såklart går att kombinera. Har du specialkompetens inom pedagogik så kanske du bör hålla i utbildningar för personalen snarare än att renovera byggnader? Är du duktig på IT kan du rensa datorer från malware och installera pedagogiska verktyg som barnen har nytta av och så vidare.

När du väl är på plats så finns det många saker att tänka på, du bör vara väl inläst på kulturella normer och komma in i verksamheten men en stor dos ödmjukhet. Var ärlig, låt aldrig barnen tro att du kommer vara kvar för alltid eftersom du förr eller senare åker igen. Lär inte ut dåliga vanor, exempelvis är Nicorette bra att ha med sig snarare än att röka framför barnen.

När det närmar sig slutet av din vistelse , skriv ner och sprid dina erfarenheter till både organisationen och andra volontärer, både kritik och beröm gör nytta för framtiden.

Sist men inte minst, var inte en vit riddare som vill ha fina bilder på sociala medier. Satirkontot BarbieSavior gör en bra poäng av felen som många volontärer gör, var inte en Barbie Savior!